top of page

ESG – tal eller kultur?


Der er selvfølgelig tal i en ESG-rapport, men ESG er meget mere end blot et regneark med en masse tal på. Tallene er blot det, som jeg har hørt partner Anders Flou fra EY kalde ”den hvide side”. Hvis det skal blive andet end et marketingsstunt for virksomhederne, så er ESG i mine øjne mere en kulturrejse for virksomhederne.

ESG kommer til at påvirke alt i virksomhederne fremover, og det skal derfor også integreres i alle bestyrelsens aktiviteter – ligesom det må og skal udfordre virksomhedernes kultur.


Jeg har i de seneste uger været til tre netværksarrangementer, der alle på en eller anden måde berørte ESG – to af arrangementerne var i bestyrelsesregi - et af de spørgsmål der blev stillet på forskellige måder af diverse talere, var: ”Er bestyrelserne klar til ESG?” – og svaret var ”Nej – der er et stort kompetencegab”.

Derfor er der også behov for at bestyrelsesmedlemmerne uddanner sig indenfor ESG – evt via kurser for den samlede bestyrelse eller hvor medlemmerne uddanner sig individuelt. Alternativt kan man vælge at få ESG kompetencer med ind i bestyrelsen.


Jeg hørte også bestyrelsesformand og Founder of Jubech ApS Betina Nygaard i et indlæg om exit-planning og Due Diligence sige, at i forhold til køb og salg af virksomheder så er ESG Due Diligence meget hot lige nu, og alt efter udfaldet påvirker det salgsprisen for en virksomhed i den ene eller den anden retning.


På mange måder synes jeg, at ESG dagsordenen er en naturlig udvikling i forhold til de dagsordner, der har været oppe rent ledelsesmæssigt de sidste mere end 20 år.


I godt 20 år har jeg fx. argumenteret for at CSR-dagsordenen var vigtig og at det kunne betale sig for virksomheder at investere i CSR tiltag. Det har været tydeligt for mig, at CSR-fokus smittede af på medarbejdernes trivsel i de virksomheder, jeg var i, og at dette også var ligefrem proportionalt med en øget produktivitet og indtjening. Et af højdepunkterne var at vi blev nomineret til CSR People Prize to år i træk (https://www.youtube.com/watch?v=-OARFRmXRaE&t=175s)

Foto fra Cabi i forbindelse med nomineringen af MAN Diesel & Turbo til Peoples Prize i 2014


Denne erfaring kombineret med over 10 år med miljø- og arbejdsmiljøcertificering samt ikke mindst tyske compliance dagsordner (MAN og VW), hvor man pga af tidligere møgsager i koncernerne, fik lavet Compliance policys, en Code of Conduct for medarbejdere og en for leverandører, lavede uddannelsesprogrammer og fik lokale Compliance Champions, der fik til opgave at gå forrest i implementering.


Jeg var i starten den lokale Compliance Champion i Frederikshavn, og fik i den forbindelse både uddannelse og mødtes for erfaringsudveksling med kolleger fra hele verden en gang årligt.


De positive ting ved indførelsen af dette Compliance system var, at det på rigtig mange måder beskyttede medarbejderne, for der var klare retningslinjer for mange ting – fx modtagelse af gaver, deltagelse i leverandørbetalte arrangementer, en klar holdning til sikkerhed og miljø, klare regler mod forskelsbehandlinger pga. af køn, alder, race, religion osv. I parentes bemærket er jeg rimeligt sikker på, at hvis det kommunale DK havde været med på Compliance bølgen, var der nok flere af de seneste års møgsager, der ikke var endt på mediernes forsider.


Nu var alt ikke lutter fryd og gammen i det tyske system, jeg synes fx det endte med et Compliance regime, der var alt for stramt. Alt for tungt kontrollerende, hvor selv små afvigelse ved interne audits krævede uforholdsmæssigt meget rapportering. I forhold til en tysk arbejdsmarkedskultur helt OK, men det passede bare ikke ind i en dansk kontekst. Her synes jeg, man burde have inddraget de lokale ledelser og tillidsvalgte, så man kunne have fået et system, der stadig beskyttede både firmaet og den enkelte ansatte, uden at gøre det på en måde, så flere unge talenter søgte væk fra det.


Jeg går gerne i dialog om ESG og mine erfaringer i forhold til den kulturrejse det fordrer, enten som kommende bestyrelsesmedlem eller som rådgiver (fx gennem SMV.PRO programmets-pakke med forretningsmæssig sparring hvor jeg er prækvalificeret rådgiver).


Hvis du er blevet nysgerrig, så giv mig et kald på 20868621 eller send en mail på pk@huninadvice.com


/Poul


Hunin Advice ...ledelsessparring, der peger fremad

15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page